Новини

 

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе традиционният лекоатлетически крос, организиран от катедра „Спорт“ и Студентски съвет. В него взеха участие над 100 студенти от различни специалности.

Първите трима финалисти при мъжете бяха от специалност „Физическо възпитание и спорт“. Първо място спечели Руслан Иванов, на второ място се класира Филип Георгиев, а трети бе Георги Караканов. Медалите на отличените състезатели връчи деканът на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Миглена Симонска.

При жените първо място  спечели Елина Стоянова  от специалност „Физическо възпитание и спорт“, второто място на почетната стълбица зае първокурсничката от специалност „Спорт“ Кристина Каменарова,  а трета се класира Лара Николовска от специалност „Медицинска химия“.  Медалите връчи заместник-деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Даниела Томова.

Организаторите на събитието изразиха благодарност към всички участници за тяхното старание и спортен дух и обещаха, че подобни инициативи, насърчаващи активния и здравословен начин на живот, ще продължат и в бъдеще.

160 абсолвенти от Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ на ЮЗУ „Неофит Рилскиполучиха дипломите си

На тържествена церемония в Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ 160 бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“, получиха дипломите си за завършено висше образование.

Събитието бе открито от ректора проф. д-р Николай Марин.

„Вашите спортни успехи са неизброими. Направихте ни щастливи след различни форуми на национално, европейско и световно равнище“, с тези думи проф. Марин се обърна към дипломантите и допълни: „Вие не завършвате просто висше образование, вие завършвате, за да се грижите за другите, за обществото. Бъдете живи и здрави! На добър час!“.

Деканът на факултета доц. д-р Миглена Симонска поздрави абсолвентите, завършващи специалностите „Кинезитерапия“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Социални дейности“, „Спорт“, „Логопедия“, „Клинична логопедия“, „Кинезиология“ и „Управление на здравните грижи“.

 „От днес вие вече сте част от голямото семейство на здравеопазването и спорта като треньори, кинезитерапевти, медицински сестри, социални работници и логопеди. Вие ще разрешавате множество проблеми, свързани със здравето на хората, със социалните услуги, с подпомагането на тези, които имат нужда от това“, каза в приветствието си доц. Симонска и призова младите специалисти да вървят уверено към бъдещите си цели.

От името на абсолвентите благодарствено слово поднесе Мирела Речникова, завършваща специалност „Кинезитерапия“ с отличен успех.

По традиция отличниците на випуска получиха плакет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ за показаните високи резултати по време на обучението си. Тази година  бяха отличени 24 дипломанти.

Дипломите връчиха ректорът проф. д-р Николай Марин и деканът доц. д-р Миглена Симонска.

На тържествената церемония своите дипломи получиха Треньор № 1 на България по футбол за 2023 г. Илиан Илиев и помощник-треньорът на националния ни футболен отбор Петър Костадинов.

За празничната атмосфера по време на събитието се погрижиха талантливите студенти от Факултета по изкуствата.

Официални гости на тържествената церемония бяха ректорът на Югозападния университет проф. д-р Николай Марин, заместник-ректорът по научноизследователската дейност и докторантското развитие доц. д-р Петрана Стойкова, заместник-ректорът по образователни дейности – магистърски програми и продължаващо обучение доц. д-р Илия Недин, заместник-кметът по образование, бизнес развитие, социална и здравна политика в Община Благоевград  Боряна Шалявска, заместник-деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Попов, заместник-деканът на Филологическия факултет доц. д-р Биляна Тодорова, заместник-деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Даниела Томова, членът на Съвета на настоятелите на Югозападния университет Петър Байкушев, директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев, директорът на дирекция „Здравеопазване“ към Община Благоевград д-р Антон Темелков, ръководителят на  звено „Заведения за социални услуги“ в Община Симитли Ивайло Гоцев, д-р Силвия Станкева – МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Дупница, Величка Младенова – старша мед. сестра в ОСП към МБАЛ „Благоевград“ АД, Янка Пандева – гл. медицинска сестра в МБАЛ „ПУЛС“ – Благоевград, Соня Влахова – гл. медицинска сестра в МБАЛ „Благоевград“ АД, старши треньорът на българския национален отбор по борба за жени Петър Касабов.

Студент от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със златен медал от Националната спортна универсиада в Стара Загора

 

За четвърта поредна година в Стара Загора се проведе Националната спортна универсиада. Тя бе открита с официална церемония в зала „П. Р. Славейков“ в сградата на Община Стара Загора. Организатор на събитието е Асоциацията за университетски спорт (АУС) „Академик“.

Поздрави към организаторите и участниците отправи ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков. С приветствени думи към присъстващите се обърнаха заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова и председателят на АУС „Академик“ доц. Петър Зографов.

Националната универсиада тази година събра близо 1600 студенти от 25 университета, които мериха сили в следните спортове: бадминтон, волейбол, баскетбол, джудо, кикбокс, плуване, спортно катерене, спортно ориентиране, лека атлетика, мажоретни дисциплини, тенис, тенис на маса, крикет, хандбал, футбол.

В дисциплината  3000 м,  в конкуренция с 16 състезатели, студентът  от Югозападния университет Мартин Балабанов се представи отлично и успя да вземе златния медал. Втори в класирането се нареди Иван Андреев (НСА), а третото място бе за Чудомир Черногоров (НСА). Отличията връчи ръководителят на отбора по лека атлетика от ЮЗУ „Неофит Рилски“ гл. ас. д-р Антон Манчев.

Бъдещи медицински сестри от ЮЗУ „Неофит Рилски“ завоюваха първо място  в Националното студентско състезание „Учим, за да помагаме“

 

Бъдещи медицински сестри и акушерки от цялата страна се събраха в Шумен, за да мерят знания в Националното студентско състезание „Учим, за да помагаме“. Домакин и организатор на събитието бе Филиал Шумен към Медицински университет – Варна. То се проведе за трета поредна година и премина под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Райков, д.м.н.

Сред гостите на форума бяха кметът на община Шумен проф. Христо Христов, заместник-кметът по социална политика и здравеопазване Светослава Хвойнова, председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

В тазгодишното издание на състезанието се включиха 60 студенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Бъдещите здравни специалисти демонстрираха своите умения в три тура – теория, писане на есе и практика. Участниците бяха оценявани от журита, включващи представители от всички висши училища.

На първо място в студентското състезание се класира отборът от специалност „Медицинска сестра“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“, който бе в състав: Мария Малашевска, Адиле Камбач и Милена Никудинска, студенти от катедра „Здравни грижи“ към Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“. Ръководител на отбора бе доц. д-р Росица Дойновска. Тя благодари на журито и организаторите и подчерта, че най-важното в това състезание са демонстрираните знания, умения, изградените контакти между бъдещите медицински сестри и акушерки и пожела на всички участници успешна професионална реализация.

Достойно приключи и участието на отбора от специалност „Акушерка“, ръководен от преподавател Вероника Халилова, в чийто състав бяха третокурсниците Гергана Иванова, Стойка Иванова и Владислав Велков.

В рамките на събитието се проведе студентска кръгла маса под надслов: „Ние сме бъдещето на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, в която Югозападния университет представиха Милена Никудинска и  Владислав Велков.

Отличените студенти получиха грамоти и предметни награди от председателя на Организационния комитет на форума проф. д-р Соня Тончева, д.м.н.

Ученици от средните училища посетиха катедра „Здравни грижи“

 

10 май 2024 година беше един изключително вълнуващ и ползотворен ден за студентите и преподавателите в катедра „Здравни грижи“ към Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“, която отвори врати за учители и ученици от средните училища.

По време на събитието ученици от 11. ОУ „Христо Ботев“ и ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ в Благоевград имаха възможност да се запознаят с различните аспекти на медицинската професия.

Бяха представени разнообразни активности, целящи да запознаят посетителите с различните специалности в направлението „Здравни грижи“. Едни от най-впечатляващите моменти бяха демонстрациите на сестрински и акушерски умения, по време на които студенти и преподаватели показаха техниките за кардиопулмонална ресусцитация и грижа за възрастен пациент и новородено.

Участниците имаха възможността да се включат в ролеви игри, които им дадоха представа за техниката на изпълнение на инжекционната терапия, важността на обработката на рани и интензивните грижи и да изпитат реалните предизвикателства на сестринската практика.

Симулациите на нормално раждане бяха особено впечатляващи, като учениците имаха възможността да се включат и да преживеят ситуации, които са реалистични за акушерската практика.

Гостите взеха участие и във викторина, насочена към здравословния начин на живот и рационалното хранене, като се забавляваха и учеха едновременно. Демонстрациите на дентална профилактика и превързочна техника допълниха богатата програма на събитието.

Денят на отворените врати в катедра „Здравни грижи“ беше изпълнен със знание, интерактивност и вълнение, а учениците откриха нови страни на медицинската професия и се вдъхновиха за бъдеща кариера в областта на здравните грижи.